Web weergave

Zeven op de tien apothekers ervaren hun werk als een echte uitdaging en iets meer dan de helft kan zich geen fijner beroep voorstellen. Goed nieuws dat afsteekt tegen de negatieve gevoelens die eveneens tot uiting komen in de grootschalige enquête van De Apotheker over middelengebruik en burn-out.

ENQUÊTE

De jongste generatie apothekers kampt duidelijk meer met uitputting en motivatieverlies. Voor een aantal uitspraken in de lijst (zie p. 6) variëren de antwoorden opmerkelijk in functie van de leeftijdscategorie.

ENQUÊTE

Meer dan de helft van de apothekers in onze enquête geeft aan dat hun mentale gesteldheid minstens één keer per maand hun functioneren verstoort.

ENQUÊTE

De resultaten van deze enquête liggen in lijn met de signalen die wij eveneens uit het terrein opvangen, zegt prof. Eline Tommelein, die vanaf het begin van de pandemie een barometer bijhoudt over het wel en wee in de apotheken. Vooral jonge apothekers hebben extra aandacht nodig, stelt ze.

COMMENTAAR

Zorgen voor jezelf, en voor je collega's - het is én blijft belangrijk, met of zonder covid-pandemie. Dat schrijft prof. Geert Dom in een analyse van op de resultaten van onze enquête.

ANALYSE

Om de apothekers te helpen mensen te overtuigen om te stoppen met roken, organiseert het VAN-netwerk, met ondersteuning van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, in mei de Maand van de Preventie, met dit jaar de focus op rookstop.

VOORAAN

Als een patiënt die langskomt in uw apotheek geen geld bij heeft, geeft u hem het gevraagde product misschien wel al mee in afwachting van een latere betaling. Welke voorzorgen neemt u in dat geval maar beter? En hoe gaat u te werk als de betaling achterwege blijft?

UW APOTHEEK

Een geïnteresseerde overnemer vinden voor een apotheek gaat vaak heel snel. Maar de procedure voor de overname zelf is wel een hele boterham. We overlopen hoe zo'n overname verloopt en wat de belangrijkste spelregels zijn.

UW APOTHEEK

Nu de mooie dagen er weer aankomen, is het tijd om na te gaan hoe we ons het best tegen de zon kunnen beschermen. Dat is belangrijk. Huidkanker is immers veruit de frequentste kanker. Tijdens de pandemie is de screening op kanker in het algemeen sterk verminderd en wordt de diagnose nu pas later gesteld, en dat geldt nog meer voor huidkanker. We moeten dus meer werk maken van preventie. Er liggen projecten op stapel zoals het nationaal plan tegen huidkanker en het witboek van de Stichting tegen kanker. In afwachting één enkel ordewoord: bescherm u. Koester de schaduw, zonnecrème, een hoed en zonnebril.

DOSSIER

Het aantal diagnosen van huidkanker stijgt jaar na jaar. Huidkanker is momenteel goed voor circa 40% van de gedetecteerde kankers. De meeste huidkankers kunnen worden voorkomen als we ons tegen de zon beschermen.

DOSSIER

De preventie van huidkanker stoelt op een verstandig gedrag ten aanzien van de zon: volg de vijf gouden regels en geloof niet alles wat er wordt verteld over bruinen in de zon.

DOSSIER

De apotheker speelt een belangrijke adviserende rol. Hij kan de mensen uitleggen hoe ze de zonneproducten het best aanbrengen en kan ze geruststellen over de eventuele toxiciteit van zonneproducten (hormoonverstoorders, milieu...).

DOSSIER

Wat zijn de risicofactoren? Hoe ontwikkelt zich een huidkanker? Is massascreening wenselijk? Prof. Cédric Blanpain, die in december de Francqui-prijs heeft gekregen, geeft een overzicht.

DOSSIER

Ondanks de overvloed aan voedingsmiddelen is de voeding van jongeren niet altijd evenwichtig en levert ze soms geen voldoende hoeveelheden van bepaalde nutriënten.

VOEDING

'Welkom in mijn boomgaard/Welkom in de Droomgaard' legt de link tussen het toenemende aantal burn-outs en "onze planeet die opgebrand geraakt". Auteur Eric Boydens droomt van een betere wereld.

BOOKS en MORE

Het nutritieteam van het AZ Nikolaas publiceert naar aanleiding van het 20-jarig bestaan een kookboek met gerechten van de teamleden zelf, vaak met een persoonlijk verhaal erbij.

BOOKS en MORE

Ondernemer Chris Cardon (52) heeft de afgelopen kwarteeuw heel wat watertjes doorzwommen, van de familie-officina in Blankenberge, over Mooss Pharma tot wijnkastelen in Bordeaux, tot nu met Ziphius Vaccins de zoektocht naar het ideale coronavaccin. Een ding staat daarbij als een paal boven water: "Mijn farmacie-opleiding - samen met de Vlerick School - heeft mij in mijn carrière geholpen om veel zaken te begrijpen. In die zin is het in mijn ogen de perfecte opleiding."

PORTRET