Voorkomen is beter dan genezen

...

Het gezegde is bekend, maar het komt erop aan om dit ook dagelijks toe te passen in het beheer van onze koelkast en 'anti-afval'-principes te propageren, om zo de gezondheid van de planeet te verbeteren en... die van onszelf. Want er is geen twijfel meer mogelijk: we moeten spaarzaam zijn met onze natuurlijke hulpbronnen (bodem, water, enz.) als we willen overleven. Dus waarom te veel voedsel blijven produceren en onredelijk veel kopen, als in de ontwikkelde landen meer dan een derde daarvan wordt verspild... terwijl er hongersnood heerst in andere delen van de wereld? Plan één keer per week een 'restjesavond' of hergebruik het voedsel in de koelkast en laat je fantasie de vrije loop! Er zijn veel redenen waarom voedsel wordt verspild, maar de meeste zijn eenvoudig te verhelpen. Voedsel weggooien kunt u zo bestrijden: 1. Vermijd om te grote maaltijden te bereiden (om restjes te voorkomen). 2. Ruim uw koelkast goed op voor een optimaal beheer van het voedsel en de houdbaarheidsdata. 3. Koop verse producten en bewaar ze in goede condities (vermijd om ze in een overvolle koelkast te proppen). 4. Koop alleen het voedsel dat u nodig heeft voor de bereiding van de geplande maaltijden voor de week (maak een boodschappenlijstje). 5. Vermijd het kopen van voedsel in aanbieding of van zaken die u niet lekker vindt en niet zal opeten. 6. Koop in bulk om de hoeveelheden beter te kunnen inschatten.