Wat is het potentieel van verschillende diëten om iets te doen tegen migraine? In dit literatuuronderzoek wordt aangegeven dat voeding een invloed kan hebben op de frequentie, duur en/of ernst van migraineaanvallen.
...
Migraine is een vaak voorkomende neurologische aandoening waarvan de incidentie de afgelopen decennia is toegenomen, zonder dat de reden daarvoor is vastgesteld. Het gaat om de op twee na meest voorkomende aandoening en de op twee na belangrijkste oorzaak van invaliditeit voor mensen jonger dan 50 jaar. Reeds lang gaat aandacht uit naar voeding als factor die migraine mogelijk mee op gang brengt. Bepaalde voedingsmiddelen werden aangestipt, zoals chocolade, fruit, cafeïne en alcohol. Niettemin zou trek in chocolade eerder behoren tot de waarschuwingsfase, waarin voortekenen worden ervaren, dan dat het aan de basis ligt van de migraineaanval zelf. Zo zouden bepaalde voedingsmiddelen van invloed kunnen zijn op de frequentie, duur en intensiteit van migraineaanvallen. Er werd aangevoerd dat bepaalde diëten of bepaalde soorten voeding een preventief effect kunnen hebben. In het licht van de recente bevindingen over de onderlinge communicatie tussen de hersenen en de darmen, is het waarschijnlijk dat het enterische zenuwstelsel hier een rol in speelt. Dit zou dus een mogelijk doel kunnen zijn. Om een beter licht te werpen op het thema hebben Deense wetenschappers een stand van zaken opgemaakt van specifieke voeding of voedingsmiddelen die worden gebruikt bij de preventie van migraine. Zij hebben op PubMed een uitgebreid onderzoek uitgevoerd met de kernwoorden 'voeding en migraine' en 'hersen-darm-as'. Zo hebben zij vastgesteld dat: een ketogeen dieet en een DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) in verband worden gebracht met een beperktere duur, frequentie en ernst van migraineaanvallen; het ketogeen dieet ook in verband wordt gebracht met een verminderde inname van het aantal geneesmiddelen per maand; een veganistisch vetarm dieet, in combinatie met een eliminatiedieet, in verband wordt gebracht met een beperktere duur, frequentie en ernst van migraineaanvallen, en met een lager percentage hoofdpijnen die met geneesmiddelen worden behandeld; het eliminatiedieet de duur, frequentie en ernst van migraineaanvallen zou beperken, en zou leiden tot een lager totaalverbruik van geneesmiddelen; een dieet waarbij voedingsmiddelen met IgG worden geëlimineerd, de frequentie van de aanvallen deed dalen en zorgde voor een lager totaalverbruik van geneesmiddelen; een glutenvrij dieet de frequentie en de ernst van de aanvallen deed dalen. De auteurs geven aan dat, ondanks de vastgestelde verbanden, de bewijzen zwak blijven en dat klinische studies van betere kwaliteit moeten worden uitgevoerd. Zij houden echter rekening met verschillende mechanismen die een verklaring kunnen bieden voor de vastgestelde verbanden. Zo zou dit voor het ketogeen dieet kunnen plaatsvinden door een wijziging van de verhouding glutamaat/GAMA, voor het DASH-dieet door de effecten van kalium, magnesium en calcium op de hersenfuncties, voor het vetarme veganistische dieet door een daling van de geslachtshormoonbindende globuline (SHBG, Sex Hormone-Binding Globulin), voor het eliminatiedieet door de IgG die een ontsteking veroorzaakt, maar ook door het idee dat de patiënt heeft over bepaalde verbanden. Voor het glutenvrije dieet zou dit tot slot ook verband houden met een vermindering van de ontstekingsreactie in de darmen en een daling van het aantal antilichamen. We wijzen er echter nogmaals op dat de auteurs verzoeken om gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken uit te voeren om te bepalen of deze vermijdingsdiëten daadwerkelijk voordelen opleveren bij de behandeling van migraine.