Reizen naar verre en/of warme landen, vandaag kan het en het is verleidelijk. Maar hoe zit het met de voeding van kindjes op zo'n exotische vakantie? En welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen om problemen te vermijden?
...
'Turista' of reizigersdiarree is de eerste aandoening die in gedachten komt als het om reizen naar warme landen gaat. Om die diarree te vermijden, is vooral hygiëne belangrijk: eerst en vooral handen wassen voor het eten en na elk bezoek aan het toilet. Als er geen stromend water voorhanden is, dan kan men gebruik maken van ontsmettende hydroalcoholische doekjes en gels.Wat voeding betreft, geldt het advies ' boil it, cook it, peel it or forget it'. Het is dus uitkijken voor rauw voedsel waarvan men niet weet of het gewassen werd en zo ja, met welk water. Eet alleen fruit dat je zelf pelt, zo luidt het advies. Goed gebakken groenten, vlees en vis zijn minder gevaarlijk op voorwaarde dat ze niet te lang aangeboden worden op kamertemperatuur. Andere voedingsmiddelen worden beter vermeden zoals bijvoorbeeld artisanaal ijs, niet gepasteuriseerde melk, koude schotels, mayonaise, room en slagroom. Heel zoete voedingsmiddelen (honing, confituur, enz.) en droge voeding (koekjes, brood, enz.) houden niet veel risico's in. En tenslotte moet de voorkeur altijd uitgaan naar water in flessen die u zelf openmaakt.Die tips gelden uiteraard voor iedereen, maar voor kindjes vereist het enige organisatie om bijvoorbeeld flesjes correct te steriliseren of om ze ten minste te wassen met 'betrouwbaar' water. Men moet er ook over waken dat kindjes regelmatig en goed hun handen wassen en voor heel kleine kindjes over wat ze in hun mond stoppen.Diarree leidt bij kinderen net zoals braken tot aanzienlijk vochtverlies en een risico op uitdroging. Dat kan bij heel jonge kindjes heel snel gaan en gevaarlijk zijn.Orale re-hydratatie oplossingen (ORS) zijn het beste middel om uitdroging te voorkomen. De oplossingen moeten uiteraard bereid worden met betrouwbaar water (in hermetisch gesloten flessen die u zelf openmaakt) en binnen de twaalf uur na de bereiding gebruikt worden (24 uur als de oplossing bewaard wordt in een koelkast). In geval van braken moet de oplossing toegediend worden in kleine hoeveelheden en bij kleine kindjes met behulp van een spuit of een klein lepeltje.Voor zuigelingen kan borstvoeding aangehouden worden en kan een ORS toegediend worden tussen de voedingen door, a rato van 50 à 100 ml na elke vloeibare stoelgang bij kindjes jonger dan twee jaar en 100 à 200 ml bij oudere kindjes.Vasten bij diarree wordt niet aanbevolen. Maar bij gebrek aan voldoende cijfermateriaal wordt in het algemeen aangeraden om te vette en te suikerrijke voedingsmiddelen te vermijden omdat ze door osmose diarree kunnen veroorzaken. Voor kinderen wordt een normale maar lichte voeding aangeraden, zonder te veel vezels (fruit en groenten). Wat wel kan, zijn rijst en pasta met een klontje boter of een beetje olie, koekjes, een beetje vlees, vis of gevogelte, vers bereid.Wat geneesmiddelen betreft, is loperamide niet aanbevolen bij kleine kindjes en wordt in geval van braken en misselijkheid het gebruik van domperidon vandaag in vraag gesteld.Als de symptomen langer dan acht à twaalf uur aanhouden, dan moet een arts geraadpleegd worden. Raadpleging is urgent als de baby jonger is dan drie maanden en wanneer er sprake is van de volgende symptomen:het kindje wil niets eten of drinken,braken,koorts die langer aanhoudt dan 48 uur,gewichtsverlies,uitdroging ondanks het toedienen van een orale re-hydratatie oplossing,bloed in de diarree.De belangrijkste symptomen van uitdroging zijn: minder urine, meer dorst, de afwezigheid van tranen, een droge huid, mond en tong, een verhoogde hartslag, diepliggende ogen, een grijzige teint en een dieperliggende fontanel.In tegenstelling tot wat je vaak hoort beweren, is het bij hoge temperaturen niet aangeraden om extra water te geven aan een baby van jonger dan zes maanden die borstvoeding krijgt. Als zo'n jonge baby water drinkt dan kan zijn maag gevuld zijn en wordt er wel eens een voeding overgeslagen. Als de mama met stress kampt door de reisomstandigheden dan kan dat een invloed hebben op de lactatie en kan het verspreiden van de voedingen het probleem groter maken.Bovendien kan de kwaliteit van het water niet altijd gegarandeerd worden.Studies die uitgevoerd werden in India tijdens het droge en warmste seizoen en in Jamaica of Peru tonen aan dat het hydratatiegehalte, de bloedparameters en het urinedebiet gelijkaardig zijn bij kindjes die extra water krijgen en kindjes die dat niet kregen.Moeders die borstvoeding geven, moeten er wel over waken dat ze voldoende drinken.Er is nogal wat wantrouwen als het om exotisch fruit voor kindjes gaat omwille van het risico op allergieën. Vandaag is het zo dat met uitzondering van de kiwi er geen fruit is dat beschouwd kan worden als potentieel allergeen. Aangeraden wordt om bij de diversificatie van de voeding één voedingsmiddel per keer te introduceren en om een paar dagen te wachten vooraleer nog een nieuw voedingsmiddel uit te proberen. Voedingsmiddelen met een risico op een allergie moeten zo laat mogelijk geïntroduceerd worden bij kinderen met antecedenten van allergie in de familie. Studies naar de preventie van allergieën kunnen geen voordeel aantonen van het vertragen van die introductie van voedingsmiddelen na de leeftijd van één jaar.Kruiden en specerijen zijn niet verboden voor kinderen, maar men moet wel het smaakvermogen van kinderen respecteren. In het algemeen is het zo dat kindjes doorgaans niet zo dol zijn op sterke en of gepeperde smaken en alles wat 'prikt' of 'pikt'. Aandringen is uit den boze omdat het tot afkeer kan leiden. De ideale leeftijd om (milde) kruiden en specerijen te introduceren is zes à zeven maanden, de leeftijd waarop baby's een 'smaakcataloog' samenstellen. Tussen de leeftijd van twee en tien jaar hebben kinderen vaak de neiging om nieuwe voedingsmiddelen te weigeren.Het is allemaal een kwestie van smaak en feeling, maar ook kleine kindjes kunnen exotische gerechten proeven als er voldaan wordt aan hogervermelde hygiënemaatregelen.