Een nieuwe app, FarmaStatus, bundelt alle informatie over de beschikbaarheid van in België vergunde geneesmiddelen. 'Work in progress', momenteel werken alle functionaliteiten voor vergunningshouders en patiënten, begin 2020 is dat ook het geval voor de functionaliteiten voor apothekers.
...
Dat laat het geneesmiddelenagentschap FAGG weten. FarmaStatus bevat gegevens over geneesmiddelen voor menselijk én diergeneeskundig gebruik. Wanneer de producten terug beschikbaar zijn, kan je zien op de app. Het geneesmiddelenagentschap werkt de gegevens dagelijks bij, een nieuw vergund medicijn is een week na het toekennen van de vergunning zichtbaar. FarmaStatus is gekoppeld aan de nationale geneesmiddelendatabank.FarmaStatus wil patiënten, artsen, apothekers en de farmaceutische industrie actuele informatie over de beschikbaarheid van geneesmiddelen in België ter beschikking stellen om de impact van onbeschikbare medicijnen te beperken. Patiënten vinden in de app terug of hun geneesmiddel beschikbaar is. Ze kunnen zich ook registreren om per e-mail op de hoogte te blijven. Verder geeft de app info over de reden van de onbeschikbaarheid en de impact ervan. Gaat het over een kritiek product dan verschijnen er extra aanbevelingen zoals alternatieven of prioritaire indicaties op het scherm. Artsen die met een elektronisch voorschrift werken, kunnen in aanwezigheid van de patiënt zien of een geneesmiddel beschikbaar is.De app laat apothekers en groothandelaars/verdelers toe de vergunninghouder of parallelinvoerders rechtstreeks te contacteren wanneer ze vermoeden dat een geneesmiddel onbeschikbaar is. Vergunninghouders en parallelinvoerders zijn verplicht wijzigingen over de beschikbaarheid te melden. Dat kan nu via de app. Voorts kan de vergunninghouder klachten of vragen van de apotheker opvolgen, beantwoorden en eventueel actie ondernemen.
Verder lezen?
Registreer u om toegang te krijgen tot de inhoud van deze website.* Lees bovendien elke maand 4 gratis artikelen
* de Apotheker zijn medische vakbladen. De Belgische wetgeving zegt dat alleen artsen en zorgverleners met Rizivnummer deze mogen raadplegen. Dat geldt ook voor deze sites.
de Apotheker-clubleden hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen
* de Apotheker zijn medische vakbladen. De Belgische wetgeving zegt dat alleen artsen en zorgverleners met Rizivnummer deze mogen raadplegen. Dat geldt ook voor deze sites.
de Apotheker-clubleden hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen