de Apotheker

Web weergave

Sinds vandaag ben ik de trotse eigenaar van een laadpaal op mijn oprit. De bijhorende elektrische wagen laat nog even op zich wachten; eind november is de nieuwste vooropgestelde leveringsdatum. Na de bestelling eind vorig jaar was eerst mei aangekondigd, dat werd september, en nu staat dus eind november aangekruist in de agenda. En als ik het zo hoor, valt dat al bij al nog goed mee. Fingers crossed.

EDITO

"De opiatencrisis is zonder meer een zorgcrisis te noemen, nog verergerd door de coronapandemie." Dat zei professor Emmanuel Hermans (UCLouvain) op een recent forum over verslaving en samenleving.

VOORAAN

Al 15 jaar staat Xavier De Cuyper aan het hoofd van het federale Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Binnenkort gaat hij met pensioen - er wordt momenteel naar een opvolger gezocht. De administrateur-generaal blikt terug op de belangrijkste evoluties van het FAGG. Door de zorgcrisis heeft de bevolking het werk van het agentschap beter leren kennen, stelt hij vast.

IN GESPREK

Waar moet je als apotheker op letten bij sollicitaties, hoe ga je gesprekken aan met je personeelsleden en hoe pak je conflicten aan? Professor Dirk Buyens geeft praktische tips en tricks.

UW APOTHEEK

Een van de grote uitdagingen van onze maatschappij is ongetwijfeld de mobiliteit. Heel wat aspecten van de manier waarop we ons verplaatsen, ondergingen de voorbije jaren aanzienlijke veranderingen, willens nillens. Dat geldt uiteraard ook voor u als apotheker. Hoe gebruikt u uw auto? Wat vindt u over elektrische wagens? Hoe gedraagt u zich in het verkeer? Wat met parkeerproblemen in de stad? Wat zijn de favoriete automerken van apothekers? Hoe bepalend zijn fiscale overwegingen bij de aankoop van een nieuwe wagen? En overweegt u nog wel om een auto aan te kopen, of gaat uw voorkeur naar andere vervoersmiddelen? Om daar zicht op te krijgen, lanceert De Apotheker vanaf vandaag een digitale enquête. In dit dossier staan we alvast even stil bij een aantal prangende thema's.

DOSSIER

Zes op de tien nieuw ingeschreven auto's in ons land staan op naam van een zelfstandige, bedrijf of leasingfirma. Binnen de zogenaamde B2B-markt is 49,43% voor rekening van verhuurmaatschappijen. Andere opvallende vaststelling: almaar meer salariswagens zijn (zuiver) elektrisch aangedreven.

DOSSIER

Steeds meer steden en gemeenten voeren circulatieplannen in, en bouwen straatparkeren af. Het mobiliteitsbeleid houdt echter niet altijd rekening met de specifieke van burgers en patiënten die naar hun huisapotheker willen gaan.

DOSSIER

De politiek bakkeleit al enkele jaren over de hervorming van de motorrijtuigenbelasting. Door de algemene stijging van de energieprijzen en met oog op de verkeersveiligheid en een groenere mobiliteit ligt de nadruk vandaag duidelijk op een snellere overgang naar minder vervuilende en minder krachtige voertuigen. Maar elk bestuursniveau van dit land legt zo zijn eigen accenten. Er is de federale wetgeving, maar daarnaast gelden ook gewestelijke regels. We zetten de belangrijkste elementen van de recente hervormingen hier even op een rijtje.

DOSSIER

Dezer dagen wordt er niet alleen meer onderzoek gedaan naar wat we moeten eten om gezond te blijven, maar ook naar eetpatronen die het op langere termijn voor de aarde haalbaar houden. Twee dringende doelstellingen, maar ze zijn verenigbaar.

GEZONDHEID

"Ik heb me nooit vragen gesteld bij mijn keuze voor farmacie", laat Nathalie Renneboog (40) zich tijdens dit gesprek ontvallen. Ze is de eerste vrouwelijke apotheker, na vier generaties mannelijke voorgangers, die in hartje Aalst de familieapotheek runt. "Ik krijg heel wat toeristen over de vloer die speciaal langskomen om onze officina te fotograferen."

PORTRET