...

Als het voedsel aankomt in de twaalfvingerige darm, wordt het maagzuur geneutraliseerd door het bicarbonaat, dat door de alvleesklier wordt afgescheiden. De alvleesklier scheidt ook spijsverterings - enzymen af, die actief zijn in een alkalisch midden, en de galblaas scheidt gal af, die de vetten in emulsie brengt. Vervolgens worden de voedingsstoffen geabsorbeerd in de haarvaten en zo naar de lever gevoerd. In de dikke darm worden water en minerale zouten geabsorbeerd en vindt bacteriële fermentatie plaats met afgifte van boterzuur en synthese van bepaalde vitamines.De mate van gisting en rotting hangt af van de voeding. Bij inname van te veel verzadigde vetten of eiwitten wordt er meer alkalische gal geproduceerd, wat bevorderlijk is voor de verrottingsflora. Die laatste produceert onwelriekende gassen evenals toxines, die door de lever worden geëlimineerd en ook ontstekingsverschijnselen veroorzaken. Het rottingsproces vindt plaats in het linker colon en veroorzaakt kolieken. Je kan dat behandelen met geneesmiddelen die de lever draineren en de transit regelen (vezels), zwavelhoudende ontgiftingsmiddelen en tot slot probiotica.Vezels en suikers fermenteren in het rechter colon met vorming van CO2 (geurloos) en organische zuren.Om de gasproductie te beperken, is het belangrijk goed te kauwen en weinig per keer te eten. Sommige voedingsmiddelen zoals peulgewassen, kolen en uien veroorzaken winderigheid en constipatie verergert de gasproductie. Sommige stoffen irriteren het slijmvlies (bepaalde geneesmiddelen, bepaalde laxeermiddelen bijvoorbeeld) en verhinderen de intestinale reabsorptie van de gassen. Sommige kruiden daarentegen stimuleren de secreties. Als de situatie te oncomfortabel wordt, moet je soms enzymsupplementen of planten innemen die de gasexpulsie verhogen (venkel, komijn, anijs), om het probleem te verlichten.Een onevenwichtige voeding, die te veel irriterende stoffen bevat (suikers, cafeïne, alcohol...), gefermenteerde voedingsmiddelen (brood, bereide vleeswaren, kaas...) en bepaalde geneesmiddelen (NSAID's, corticosteroïden...) veroorzaken ontstekings-verschijnselen in de darmen. Dat is ook zo als de voeding te veel dierlijke producten bevat, die veel eiwitten en vetten en weinig vezels bevatten. Die zorgen voor een alkalische pH in de darmen, waardoor de rottingsflora het haalt op de lactobacillen. Ook voedselintolerantie kan een ontsteking van de darmen veroorzaken. Stress is eveneens een belangrijke oorzaak van ontsteking via een hogere productie van cortisol.Een microbiële onevenwichtigheid werkt de ontwikkeling van gisten in de hand en je ziet dan ook vaak een chronische candidose.Als de darmwand ontstoken is, wordt hij meer doorlaatbaar: het 'leaky gut'-syndroom.Dat geeft dan pijn, krampen, opzetting van de buik, diarree en/of verstopping. De voedingsstoffen worden niet meer correct geabsorbeerd en er kunnen tekorten optreden (magnesiumtekort bijvoorbeeld met daardoor spasmofilie). Toxische stoffen kunnen dan in de bloedbaan geraken en de lever wordt overbelast. Kortom, er is niets meer dat nog goed draait.De microbiota, soms het 'tweede brein' genoemd, staat effectief in nauw verband met de hersenen. Een onevenwichtigheid in de intestinale microbiota heeft een weerslag op het hele lichaam: op het spijsverteringsstelsel, het zenuwstelsel, de huid, het immuun-systeem. Iedereen heeft een eigen, specifieke microbiota, die ook wordt beïnvloed door de voeding. In geval van een onevenwichtigheid is het dan ook raadzaam probiotica in te nemen, die bevorderlijk zijn voor een heilzame flora (lactobacillen en bifidobacteriën) ten koste van de pathogene flora. Elke stam heeft specifieke effecten. Het verdient dan ook aanbeveling om meerdere stammen in te nemen. Dat zal de vertering verbeteren, de voedingsmiddelen zullen beter worden opgenomen, er zullen meer vitamines en enzymen worden gesynthetiseerd, de barrièrefunctie van het darmslijmvlies zal verbeteren, er zullen meer antimicrobiële stoffen worden geproduceerd, de immuniteit wordt gestimuleerd, de cholesterolconcentratie zal dalen... Inname van prebiotica, die de microbiota voeden, bevordert de ontwikkeling van de flora.Tevens moet je de oorzaken van ontstekingsverschijnselen uitschakelen. Dat doe je met een evenwichtige voeding, door niet te snoepen (snoepen vermoeit het spijsverterings stelsel), door beter te kauwen, door stress te mijden... Soms moet je het spijsverteringssysteem helpen door inname van spijsverterings-enzymen of glutamine. Glutamine is een aminozuur, dat veel voorkomt in de voeding (vlees, vis, zuivelproducten, graangewassen en peulgewassen). Glutamine is belangrijk voor de integriteit van het darmslijmvlies en vermindert de productie van inflammatoire cytokines.Soms kan het eten van bepaalde voedingsmiddelen een intoxicatie veroorzaken met als gevolg daarvan krampen, misselijkheid, braken, diarree, koorts...Dat kan te wijten zijn aan bepaalde bacteriën of toxines in de voeding. Om een bacteriële contaminatie te vermijden, is het primordiaal om de koudeketen in stand te houden, om te zorgen voor een goede hygiëne in de koelkast en de keuken, om vervuilde groenten goed te wassen, om bederfbare voedingsmiddelen zoals zeevruchten, vis, gehakt... niet te lang te bewaren. Kiemen worden vernietigd als je het eten voldoende kookt of bakt. Het is ook belangrijk de handen te wassen voor je het eten gaat klaarmaken en nadat je rauwe voedingsmiddelen hebt vastgenomen.Een gastro-enteritis kan ook worden veroorzaakt door virussen. Virussen worden gemakkelijk overgedragen van mens op mens. Een virale gastro-enteritis veroorzaakt soortgelijke symptomen.De behandeling van een voedselintoxicatie hangt af van de oorzaak en de ernst ervan. De meeste mensen zullen snel genezen. In geval van diarree of braken moet je voldoende drinken en dat geldt vooral voor baby's, jonge kinderen en bejaarden. Soms is een orale rehydratatieoplossing noodzakelijk. Inname van probiotica versnelt de genezing. Bij de behandeling van diarree moet je de voorkeur geven aan lactobacillen en Saccharomyces. Ook gember kan nuttig zijn om misselijkheid en braken tegen te gaan.