Bacteriofagen worden al enige tijd gebruikt bij patiënten, maar tot nog toe ontbrak ieder wettelijk kader. Dat is recent veranderd.
UZ Leuven gebruikt sinds begin 2018 bacteriofagen bij patiënten met ernstige botinfecties, voornamelijk als antibiotica alleen niet meer werken. De infectiehaard wordt gespoeld met bacteriofagen tijdens en na een ingreep.
Bacteriofagen zijn virussen die gericht bacteriën kunnen vernietigen. Ze zijn onschadelijk voor de mens en maken deel uit van de normale darmflora. Bacteriofagen zijn geen nieuwe ontdekking: faagtherapie bestaat al van het begin van de 20ste eeuw, maar verdween op de achtergrond door de ontdekking van antibiotica.
UZ Leuven hoopt in de toekomst bacteriofaagtherapie te kunnen inzetten voor een bredere waaier aan ziekten, zoals longinfecties. Tegelijk loopt verder onderzoek naar de impact van bacteriofagen op de patiënt. Men weet immers niet wat er bij faagtherapie in de bloedbaan van de patiënt terechtkomt en hoelang de bacteriofagen actief blijven.
Recent werd bacteriofaagtherapie opgenomen in de Belgische wetgeving over magistrale bereidingen. Faagtherapie is immers maatwerk, want elke patiënt krijgt een individuele faag voor zijn infectie.
Naar een communiqué van UZ Leuven.
UZ Leuven gebruikt sinds begin 2018 bacteriofagen bij patiënten met ernstige botinfecties, voornamelijk als antibiotica alleen niet meer werken. De infectiehaard wordt gespoeld met bacteriofagen tijdens en na een ingreep.Bacteriofagen zijn virussen die gericht bacteriën kunnen vernietigen. Ze zijn onschadelijk voor de mens en maken deel uit van de normale darmflora. Bacteriofagen zijn geen nieuwe ontdekking: faagtherapie bestaat al van het begin van de 20ste eeuw, maar verdween op de achtergrond door de ontdekking van antibiotica. UZ Leuven hoopt in de toekomst bacteriofaagtherapie te kunnen inzetten voor een bredere waaier aan ziekten, zoals longinfecties. Tegelijk loopt verder onderzoek naar de impact van bacteriofagen op de patiënt. Men weet immers niet wat er bij faagtherapie in de bloedbaan van de patiënt terechtkomt en hoelang de bacteriofagen actief blijven. Recent werd bacteriofaagtherapie opgenomen in de Belgische wetgeving over magistrale bereidingen. Faagtherapie is immers maatwerk, want elke patiënt krijgt een individuele faag voor zijn infectie. Naar een communiqué van UZ Leuven.