De overgangsperiode voor het gebruik van oude geneesmiddelenvoorschriften moet met twee maanden verlengd worden, vindt het socialistisch ziekenfonds. Het wil daarnaast artsen responsabiliseren om de regelgeving te respecteren.
Zoals al eerder gemeld, ziet het kabinet van minister De Block een verlenging niet zitten. De patiënt moet in geval hij zich met een oud voorschrift bij de apotheker aanbiedt, daar de volle pot betalen en daarna via het ziekenfonds terugbetaling verkrijgen.
Aanzienlijke bedragen
Het Socialistisch Ziekenfonds hekelt dat de patiënt het gelag zal moeten betalen van administratieve chaos bij artsen, luidt het in een persbericht. "Niet alleen zal de patiënt met administratieve rompslomp zitten, hij zal bovendien soms aanzienlijke bedragen moeten voorschieten. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwere geneesmiddelen tegen suikerziekte. In een grote verpakking en hoger gedoseerd kosten die rond de 140 à 200 euro. Dat bedrag wordt volledig terugbetaald maar nu zou de patiënt het moeten voorschieten. Of denk aan een anti-TNF geneesmiddel met een remgeld van 8 tot 12 euro, maar waar de patiënt nu tot 2.000 euro zal moeten voorfinancieren", legt Paul Callewaert, algemeen secretaris, uit.
Administratieve onwetendheid
Het ziekenfonds vraagt om de overgangsperiode te verlengen met twee maanden tot 31 maart 2020. Tijdens die periode moeten alle artsen gestimuleerd en geresponsabiliseerd worden om de voorschriften in de oude lay-out niet langer te gebruiken. "Het kan niet zijn dat patiënten de dupe worden van administratieve onwetendheid bij artsen. Artsen moeten beseffen welke soms verstrekkende nadelige gevolgen dit voor hun patiënten kan hebben, en vanaf nu het nieuwe model voorschrift consequent gebruiken."
Ook de Antwerpse apothekersvereniging KAVA pleitte in een brief aan premier Sophie Wilmès en aan minister Maggie De Block al voor een verlenging van de overgangsperiode.
Zoals al eerder gemeld, ziet het kabinet van minister De Block een verlenging niet zitten. De patiënt moet in geval hij zich met een oud voorschrift bij de apotheker aanbiedt, daar de volle pot betalen en daarna via het ziekenfonds terugbetaling verkrijgen. Aanzienlijke bedragenHet Socialistisch Ziekenfonds hekelt dat de patiënt het gelag zal moeten betalen van administratieve chaos bij artsen, luidt het in een persbericht. "Niet alleen zal de patiënt met administratieve rompslomp zitten, hij zal bovendien soms aanzienlijke bedragen moeten voorschieten. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwere geneesmiddelen tegen suikerziekte. In een grote verpakking en hoger gedoseerd kosten die rond de 140 à 200 euro. Dat bedrag wordt volledig terugbetaald maar nu zou de patiënt het moeten voorschieten. Of denk aan een anti-TNF geneesmiddel met een remgeld van 8 tot 12 euro, maar waar de patiënt nu tot 2.000 euro zal moeten voorfinancieren", legt Paul Callewaert, algemeen secretaris, uit.Administratieve onwetendheidHet ziekenfonds vraagt om de overgangsperiode te verlengen met twee maanden tot 31 maart 2020. Tijdens die periode moeten alle artsen gestimuleerd en geresponsabiliseerd worden om de voorschriften in de oude lay-out niet langer te gebruiken. "Het kan niet zijn dat patiënten de dupe worden van administratieve onwetendheid bij artsen. Artsen moeten beseffen welke soms verstrekkende nadelige gevolgen dit voor hun patiënten kan hebben, en vanaf nu het nieuwe model voorschrift consequent gebruiken."Ook de Antwerpse apothekersvereniging KAVA pleitte in een brief aan premier Sophie Wilmès en aan minister Maggie De Block al voor een verlenging van de overgangsperiode.