De campagne 'masker 19', waarin apothekers mee gevallen van huiselijk geweld detecteren, verloopt nu in samenwerking met het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW).
Het Vlaams ApothekersNetwerk maakte eerder al bekend dat slachtoffers van huiselijk geweld gebruik kunnen maken van een codewoord: 'masker 19'. Dit naar voorbeeld van Frankrijk en Spanje, waar ze een stijging zien van het huiselijk geweld tijdens de lockdown.
VAN en CAW herhalen nog eens de procedure: een slachtoffer van huiselijk geweld kan bij de apotheker vragen naar een 'masker 19'. De apotheker zal antwoorden dat dit type masker besteld moet worden en vraagt het slachtoffer om zijn of haar contactgegevens (waaronder adres en telefoonnummer) achter te laten. De apotheker kan op die manier de CAW-hulpverlening contacteren via het gratis nummer 1712. De hulpverlener van het CAW zal telefonisch contact opnemen met het slachtoffer, om advies en ondersteuning te bieden en te bemiddelen. Men zal ook een inschatting maken of de politie ingelicht moet worden, zodat die ter plaatse kan gaan. Slachtoffers kunnen ook rechtstreeks contact opnemen met het CAW via e-mail of chatten met een professionele hulpverlener (www.caw.be). Dit is anoniemer dan bellen wanneer partners samen thuis zijn.
Indien mogelijk zal de apotheker het slachtoffer een briefje meegeven, met daarop het gratis nummer 1712 en de contactgegevens van het CAW. Bij dreigend levensgevaar wordt aangeraden om de politie te contacteren.
Minister Wouter Beke neemt dit plan op in de Vlaamse Crisishulpnota.
Het Vlaams ApothekersNetwerk maakte eerder al bekend dat slachtoffers van huiselijk geweld gebruik kunnen maken van een codewoord: 'masker 19'. Dit naar voorbeeld van Frankrijk en Spanje, waar ze een stijging zien van het huiselijk geweld tijdens de lockdown. VAN en CAW herhalen nog eens de procedure: een slachtoffer van huiselijk geweld kan bij de apotheker vragen naar een 'masker 19'. De apotheker zal antwoorden dat dit type masker besteld moet worden en vraagt het slachtoffer om zijn of haar contactgegevens (waaronder adres en telefoonnummer) achter te laten. De apotheker kan op die manier de CAW-hulpverlening contacteren via het gratis nummer 1712. De hulpverlener van het CAW zal telefonisch contact opnemen met het slachtoffer, om advies en ondersteuning te bieden en te bemiddelen. Men zal ook een inschatting maken of de politie ingelicht moet worden, zodat die ter plaatse kan gaan. Slachtoffers kunnen ook rechtstreeks contact opnemen met het CAW via e-mail of chatten met een professionele hulpverlener (www.caw.be). Dit is anoniemer dan bellen wanneer partners samen thuis zijn.Indien mogelijk zal de apotheker het slachtoffer een briefje meegeven, met daarop het gratis nummer 1712 en de contactgegevens van het CAW. Bij dreigend levensgevaar wordt aangeraden om de politie te contacteren. Minister Wouter Beke neemt dit plan op in de Vlaamse Crisishulpnota.