Als puntje bij paaltje komt, ontbreken er in ons land geen 519 geneesmiddelen maar zijn slechts vier medicijnen 'echt' onbeschikbaar. De volksgezondheid komt dus zeker niet in het gedrang. Die sussende boodschap brengt minister De Block. Al erkent ze wel dat de situatie heel wat (administratieve) ongemakken voor patiënten, artsen en apothekers met zich meebrengt.
Slechts voor vier geneesmiddelen is geen therapeutisch volwaardig alternatief voorhanden.
...
Voor de meeste van de 519 ontbrekende medicijnen zijn er immers alternatieven voorhanden met dezelfde therapeutische werking. De lijst van 519 houdt bovendien ook rekening met de verpakkingsgrootte. Een verpakking met 10 of 20 stuks van eenzelfde product dat niet verkrijgbaar is, staat zo bijvoorbeeld ook twee keer op de lijst.Volgens minister De Block -en eerder zei FAGG-topman Xavier De Cuyper hetzelfde in de Kamercommissie Volksgezondheid- beperkt het aantal geneesmiddelen waarvoor geen gelijkwaardig alternatief bestaat zich tot vier. Met name gaat het over een psychofarmacon gebruikt bij de behandeling van manische depressiviteit en bipolaire stoornis, twee geneesmiddelen op basis van bloedplasma -De Block benadrukt dat hiermee zuinig en gericht moet mee worden omgesprongen- en een antibioticum. Voor dat laatste is er een probleem met de grondstof.De volksgezondheid is dus niet in gevaar. De minister erkent wel dat de praktische ongemakken van de onbeschikbaarheden voor zorgverleners en patiënten niet te onderschatten zijn. Zo is het niet vanzelfsprekend voor patiënten om van behandeling te veranderen. En een switch brengt voor artsen en apothekers heel wat administratie met zich mee.En dus blijft minister De Block naar oplossingen zoeken. Ze wijst er wel op dat het om een internationaal probleem gaat -Nederland kampte vorig jaar met een tekort van 769 geneesmiddelen. België, zo legt ze uit, zette het thema op de internationale agenda. Het gevolg is onder meer dat de OESO nu werkt aan een rapport met beleidsaanbevelingen.
Verder lezen?
Registreer u om toegang te krijgen tot de inhoud van deze website.* Lees bovendien elke maand 4 gratis artikelen
* de Apotheker zijn medische vakbladen. De Belgische wetgeving zegt dat alleen artsen en zorgverleners met Rizivnummer deze mogen raadplegen. Dat geldt ook voor deze sites.
de Apotheker-clubleden hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen
* de Apotheker zijn medische vakbladen. De Belgische wetgeving zegt dat alleen artsen en zorgverleners met Rizivnummer deze mogen raadplegen. Dat geldt ook voor deze sites.
de Apotheker-clubleden hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen