België stelt voor dat EU-landen medicijnen gaan uitwisselen om de tekorten op te vangen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gezegd in De Ochtend. De Vooruit-minister pleitte er ook voor om meer medicijnen opnieuw in Europa te produceren.
Tal van Europese landen kreunden de afgelopen tijd onder een tekort van medicijnen. Terwijl dat in sommige landen gaat om een tekort aan anitibiotica, is dat in een ander land een gebrek aan insuline. Het voorstel van ons land wil daar een mouw aan passen door meer solidariteit tussen de Europes landen op vrijwillige basis. Daarbij zouden landen die een cruciaal tekort hebben, kunnen rekenen op de solidariteit van landen die wel nog een uitgebreide voorraad hebben.
Het gaat om een van de drie voorstellen waar ons land voor pleit in een non-paper of discussietekst. Volgens minister Vandenbroucke heeft de tekst de steun van 18 andere lidstaten, onder meer Duitsland, Frankrijk en Nederland. "Het is onze verantwoordelijkheid om de garantie te bieden dat mensen hun behandeling met soms levensnoodzakelijke geneesmiddelen niet onderbroken wordt. Daarom nemen we op Europees niveau actie zodat we sneller kunnen handelen als een tekort van een geneesmiddel dreigt", zegt Vandenbroucke.
Een tweede punt in de tekst is het pleidooi voor het afbouwen van risicovolle afhankelijkheden van landen buiten de EU, zoals China en India. "We willen dat de EU ervoor zorgt dat er genoeg essentiële grondstoffen voor die medicijnen hier geproduceerd worden", zegt minister Vandenbroucke, die daar aan toevoegt dat we te afhankelijk zijn geworden van een klein aantal bedrijven in een klein aantal landen.
De paper pleit er tot slot ook voor om werk te maken van een Europese lijst van cruciale medicijnen, hoofdzakelijk medicijnen waar al herhaaldelijk een tekort aan was. De aanvoer van die medicijnen moet beter gemonitord worden zodat tekorten in de toekomst kunnen worden vermeden.
Minister Vandenbroucke trok woensdag naar Zweden voor de informele raad Gezondheid (EPSCO), waar het tekort wordt besproken. "De nood is hoog", zegt minister Vandenbroucke nog. "Het feit dat we 18 landen achter de tekst kregen, geeft veel gewicht."
(c) Belga