BACHI reageert op de oproep van veertien Belgische organisaties van patiënten, consumenten en gezondheidsprofessionals om de papieren bijsluiter voor geneesmiddelen te behouden. Dat standpunt gaat volgens BACHI in tegen de trends van de afgelopen jaren: de veiligheid van de patiënt maximaliseren door geactualiseerde informatie te verstrekken via digitale kanalen, en de milieu-impact verminderen door minder papier te gebruiken.

Een volledig digitale bijsluiter heeft het voordeel dat hij altijd up-to-date is, zegt BACHI. "Hij weerspiegelt de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, dosering en contra-indicaties. De papieren versie blijft daarentegen ongewijzigd tot de vervaldatum van het geneesmiddel (soms vijf jaar na productie), wat mogelijk risico's voor de patiënt zou kunnen opleveren."

BACHI wijst er ook op dat 94% van de Belgen toegang heeft tot internet, en dat online zoeken naar gezondheidsinformatie ingeburgerd is. Voor wie geen toegang tot digitale informatie heeft, is er nog altijd de apotheker. "Als zorgverlener dicht bij de patiënt kent hij de inhoud van de bijsluiters en garandeert hij het correct gebruik van geneesmiddelen. Hij biedt duidelijke, directe en gepersonaliseerde informatie."

Om te weten wat patiënten zelf over dit onderwerp denken, wil BACHI binnenkort een grootschalige enquête uitvoeren.

BACHI reageert op de oproep van veertien Belgische organisaties van patiënten, consumenten en gezondheidsprofessionals om de papieren bijsluiter voor geneesmiddelen te behouden. Dat standpunt gaat volgens BACHI in tegen de trends van de afgelopen jaren: de veiligheid van de patiënt maximaliseren door geactualiseerde informatie te verstrekken via digitale kanalen, en de milieu-impact verminderen door minder papier te gebruiken.Een volledig digitale bijsluiter heeft het voordeel dat hij altijd up-to-date is, zegt BACHI. "Hij weerspiegelt de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, dosering en contra-indicaties. De papieren versie blijft daarentegen ongewijzigd tot de vervaldatum van het geneesmiddel (soms vijf jaar na productie), wat mogelijk risico's voor de patiënt zou kunnen opleveren."BACHI wijst er ook op dat 94% van de Belgen toegang heeft tot internet, en dat online zoeken naar gezondheidsinformatie ingeburgerd is. Voor wie geen toegang tot digitale informatie heeft, is er nog altijd de apotheker. "Als zorgverlener dicht bij de patiënt kent hij de inhoud van de bijsluiters en garandeert hij het correct gebruik van geneesmiddelen. Hij biedt duidelijke, directe en gepersonaliseerde informatie."Om te weten wat patiënten zelf over dit onderwerp denken, wil BACHI binnenkort een grootschalige enquête uitvoeren.