Een nieuw wetsvoorstel maakt het afnemen van sneltests mogelijk en regelt de registratie van de covid-vaccinatie. De levering van sneltests aan apotheken wordt verboden. "Een gemiste kans", stelt Kamerlid en apotheker Kathleen Depoorter (N-VA).
Het wetsvoorstel voorziet een gesloten circuit waarbij de overheid instaat voor de distributie-activiteiten, legt ze in een persbericht uit. "De apothekers hadden hierin zeker een meerwaarde kunnen betekenen. Ik begrijp niet waarom er niet met de sector overlegd is."
Depoorters partij vindt dat de consument het recht moet hebben om bij de apotheek een sneltest te kopen. Maar het goedgekeurde voorstel verbiedt dat. "Wie dat wenst, moet zich kunnen laten testen maar dan buiten de terugbetalingsvoorwaarden. De test dient dan onmiddellijk ter plaatse te worden afgenomen door de apotheker. Die is eveneens verantwoordelijk voor de registratie van de test", zegt ze.
Hiaten
De N-VA politica is tevreden dat er eindelijk wetgeving voorzien wordt voor de vaccinatiestrategie, ook al zitten er nog hiaten in: "Gezien de enorme schaal van deze vaccinatiecampagne zal het nuttig zijn om op specifieke locatievoorzieningen te werken om grote groepen te vaccineren, bv. vaccinatiedorpen. Daarbij dient steeds een apotheker aanwezig te zijn voor de kwaliteitscontrole. Apothekers hebben vanuit hun beroepsactiviteit ervaring met de bewaring (bv. temperatuurvereisten) van vaccins en zijn hier dus de aangewezen persoon."
Registratie cruciaal
De aanwezige apotheker kan dan ook een registratie in het gedeeld farmaceutisch dossier voorzien, gaat ze verder. "Een goede registratie van alle vaccinaties wordt cruciaal, aangezien mensen twee maal moeten worden ingeënt met hetzelfde vaccin. N-VA diende een amendement in om steeds een unieke barcode te voorzien op elke vial van het vaccin. Dat is een sluitende registratiemogelijkheid om het traject van het vaccin van de producent tot de patiënt te kunnen garanderen. Bovendien kan via MyCarenet perfect gewerkt worden om via het GFD de opvolging van de uitnodiging, de reboost te organiseren. Indien er op langere termijn nog een vaccinatie noodzakelijk zou blijken, kan die registratie ook zijn rol spelen. Het is dan ook te betreuren dat de meerderheid dit niet wou ondersteunen", besluit Depoorter.
Het wetsvoorstel voorziet een gesloten circuit waarbij de overheid instaat voor de distributie-activiteiten, legt ze in een persbericht uit. "De apothekers hadden hierin zeker een meerwaarde kunnen betekenen. Ik begrijp niet waarom er niet met de sector overlegd is."Depoorters partij vindt dat de consument het recht moet hebben om bij de apotheek een sneltest te kopen. Maar het goedgekeurde voorstel verbiedt dat. "Wie dat wenst, moet zich kunnen laten testen maar dan buiten de terugbetalingsvoorwaarden. De test dient dan onmiddellijk ter plaatse te worden afgenomen door de apotheker. Die is eveneens verantwoordelijk voor de registratie van de test", zegt ze.HiatenDe N-VA politica is tevreden dat er eindelijk wetgeving voorzien wordt voor de vaccinatiestrategie, ook al zitten er nog hiaten in: "Gezien de enorme schaal van deze vaccinatiecampagne zal het nuttig zijn om op specifieke locatievoorzieningen te werken om grote groepen te vaccineren, bv. vaccinatiedorpen. Daarbij dient steeds een apotheker aanwezig te zijn voor de kwaliteitscontrole. Apothekers hebben vanuit hun beroepsactiviteit ervaring met de bewaring (bv. temperatuurvereisten) van vaccins en zijn hier dus de aangewezen persoon."Registratie cruciaalDe aanwezige apotheker kan dan ook een registratie in het gedeeld farmaceutisch dossier voorzien, gaat ze verder. "Een goede registratie van alle vaccinaties wordt cruciaal, aangezien mensen twee maal moeten worden ingeënt met hetzelfde vaccin. N-VA diende een amendement in om steeds een unieke barcode te voorzien op elke vial van het vaccin. Dat is een sluitende registratiemogelijkheid om het traject van het vaccin van de producent tot de patiënt te kunnen garanderen. Bovendien kan via MyCarenet perfect gewerkt worden om via het GFD de opvolging van de uitnodiging, de reboost te organiseren. Indien er op langere termijn nog een vaccinatie noodzakelijk zou blijken, kan die registratie ook zijn rol spelen. Het is dan ook te betreuren dat de meerderheid dit niet wou ondersteunen", besluit Depoorter.