Dat is het bedrag dat je als Erasmusstudent moet voorzien om 13 weken rond te komen in Zwitserland. Althans, als je het volgens de Universtät Bern wat zuinig aan doet en een beetje uitkijkt waar je je inkopen doet. Met een Erasmustoelage van 2.200 Zwitserse frank - zo'n 1.930 euro, een stuk meer dan in om het even welke Europese Erasmusbestemming - moet dat wel lukken, denk je dan.

Maar dat is natuurlijk zonder je kot gerekend van 640 Zwitserse frank per maand - een slordige 560 euro. En neen, het is geen hypermodern luxekot met eigen douche, wc en kitchenette, wat je voor die prijs in België wel mag verwachten. Maar wel een kamer in een blokkendoos van zeven verdiepingen met 203 studentenkamers met gemeenschappelijke voorzieningen, op een kwartiertje sporen van het stadscentrum. Netjes onderhouden, dat wel, maar zo weggelopen uit de sixties, tot de print van de dekbedovertrek toe. Vintage, maar allerminst trendy.

Voor dat pendelen tussen het kot en het Institut für Rechtsmedizin, waar ik aan mijn masterproef werk, moet ik 60 euro per maand neertellen voor het goedkoopste Bern Mobil abonnement, goed voor twee stadszones, meer niet.

Je eigen smartphone abonnement aanhouden is in Zwitserland geen optie, wegens geen EU en dus hoge roamingkosten. Maar de prijs van een Zwitsers smartphone abonnement valt dik tegen: 35 euro per maand voor nul belminuten, zero sms'en en één, jawel één, gigabyte data. In België heb je voor die prijs drie abonnementen van 150 belminuten + onbeperkt sms'en + 1,5 gigabyte data.

Verblijf, trein, telefoon: dure vogels, die Zwitsers

En dan heb je als Erasmusstudent nog met de trein het mooie Zwitserland niet verkend, dat is pas pokkeduur! Een dagje heen en weer naar Luzern - iets meer dan een uurtje sporen - en daar met de Pilatusbahn, het steilste tandradspoor ter wereld, de berg op voor een subliem panorama van de Alpen: 100 Zwitserse frank. En dat is dan eigenlijk slechts de halve prijs. Want om de treinkosten te drukken heb ik me vanaf dag één en voor de hele duur van mijn verblijf hier een halveprijskaart aangeschaft - 185 CHF- plus een Gleis 7-kaart - 129 CHF - om gratis te kunnen sporen na 19 uur. Niet goedkoop, maar als je elk weekend een uitstap plant, heb je het er zo uit.

En zeggen dat een vriendin van september tot december op Erasmus was in Litouwen. Prijs van haar kot: 75 euro per maand. Alle andere uitgaven lagen in dezelfde lijn. Met een Erasmustoelage van 1.000 euro, hield ze aan haar verblijf daar een leuk spaarpotje over. Dure vogels, die Zwitsers.

Dat is het bedrag dat je als Erasmusstudent moet voorzien om 13 weken rond te komen in Zwitserland. Althans, als je het volgens de Universtät Bern wat zuinig aan doet en een beetje uitkijkt waar je je inkopen doet. Met een Erasmustoelage van 2.200 Zwitserse frank - zo'n 1.930 euro, een stuk meer dan in om het even welke Europese Erasmusbestemming - moet dat wel lukken, denk je dan. Maar dat is natuurlijk zonder je kot gerekend van 640 Zwitserse frank per maand - een slordige 560 euro. En neen, het is geen hypermodern luxekot met eigen douche, wc en kitchenette, wat je voor die prijs in België wel mag verwachten. Maar wel een kamer in een blokkendoos van zeven verdiepingen met 203 studentenkamers met gemeenschappelijke voorzieningen, op een kwartiertje sporen van het stadscentrum. Netjes onderhouden, dat wel, maar zo weggelopen uit de sixties, tot de print van de dekbedovertrek toe. Vintage, maar allerminst trendy.Voor dat pendelen tussen het kot en het Institut für Rechtsmedizin, waar ik aan mijn masterproef werk, moet ik 60 euro per maand neertellen voor het goedkoopste Bern Mobil abonnement, goed voor twee stadszones, meer niet. Je eigen smartphone abonnement aanhouden is in Zwitserland geen optie, wegens geen EU en dus hoge roamingkosten. Maar de prijs van een Zwitsers smartphone abonnement valt dik tegen: 35 euro per maand voor nul belminuten, zero sms'en en één, jawel één, gigabyte data. In België heb je voor die prijs drie abonnementen van 150 belminuten + onbeperkt sms'en + 1,5 gigabyte data.En dan heb je als Erasmusstudent nog met de trein het mooie Zwitserland niet verkend, dat is pas pokkeduur! Een dagje heen en weer naar Luzern - iets meer dan een uurtje sporen - en daar met de Pilatusbahn, het steilste tandradspoor ter wereld, de berg op voor een subliem panorama van de Alpen: 100 Zwitserse frank. En dat is dan eigenlijk slechts de halve prijs. Want om de treinkosten te drukken heb ik me vanaf dag één en voor de hele duur van mijn verblijf hier een halveprijskaart aangeschaft - 185 CHF- plus een Gleis 7-kaart - 129 CHF - om gratis te kunnen sporen na 19 uur. Niet goedkoop, maar als je elk weekend een uitstap plant, heb je het er zo uit.En zeggen dat een vriendin van september tot december op Erasmus was in Litouwen. Prijs van haar kot: 75 euro per maand. Alle andere uitgaven lagen in dezelfde lijn. Met een Erasmustoelage van 1.000 euro, hield ze aan haar verblijf daar een leuk spaarpotje over. Dure vogels, die Zwitsers.